Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Stichting Geintegreerde Visserij » Borgen

Borgen

Bij Borgen denk je waarschijnlijk, net als ik, met veel plezier aan de spannende Deense serie met volop politiek gekonkel, onderonsjes, deals en zwartmakerij. Een grote rol is weggelegd voor communicatieadviseurs, spindoctors en media. Manipulatie en media beïnvloeding voor gevorderden; daar kan ik nog wel wat van leren.

Toch doel ik hier op iets anders, iets wat er lijnrecht tegenover lijkt te staan: Borgen in de zin van waarborgen. Ja, ik meen het echt. In een wereld vol symbool politiek en obligaat duurzaamheids gepapegaai, in een wereld waarin het geloof in verhaaltjes zoveel sterker lijkt dan het geloof in daden, hoe kies ik daarin mijn woorden. Wat betekenen de woorden nog? Daar lig ik wel eens wakker van.

Ik claim dat ik sta voor duurzame visserij. Vissen met respect voor de zee, dat is de meest eenvoudige manier waarop ik het kan uitleggen. Maar er gaat nog een hele complexe wereld achter die woorden schuil. Doet die wereld ertoe, ben je er nieuwsgierig naar, of leun je liever achterover om te zien hoe de personages in het spel het met elkaar rooien?

Iets echt willen, er voor gaan staan, maakt kwetsbaar. Als geïntegreerde vissers hebben we wel eens het verwijt gekregen (en dan bedoel ik niet van collega vissers) te serieus en te duurzaam te zijn. Het mocht wel wat minder. Je moet geen spelbreker worden. Te is nooit goed. Borgen of borgen?

Natuurlijke processen in de Waddenzee zijn minstens zo dynamisch als menselijke communicatie en manipulatie. Met ons Visserij Kompas proberen we recht te doen aan transparant zijn over onze manier van vissen, delen we wetenschappelijke kennis zonder het teveel te vereenvoudigen en we integreren het met kennis en ervaring van vissers. Vissers van de coöperatie ‘Vissers van de Kust’ vissen op basis van het kompas. Ze gebruiken het als een praktisch beheermodel dat steeds aangepast wordt aan de actuele situatie, voor een werelderfgoed visserij passend in de Waddenzee.

jaap vegter

De Vissers van de Kust zijn met het Kompas voor Werelderfgoedvisserij winnaar van de juryprijs  WaddenAward 2016, georganiseerd door de Wadenvereniging.
lees verder: wie is de winnaar van de waddenAward

Hanneke Punter
Stichting Geïntegreerde Visserij


Alle blog berichten