Hoe werkt het
Oester
Houting
Geep
Bot
Zeebaars
Schar
Harder
Sprot
Garnaal
Ansjovis
Spiering
Kabeljauw
Haring
Wijting
Dwergpijlinktvis
Tong
Paling

Biologie

De Noordzee tong paait van april tot juni en trekt daarvoor naar de kust, naar een diepte van 20 meter. Tong wordt paairijp op drie- tot vijfjarige leeftijd en is dan 25 tot 30 cm lang. Tijdens het  paaiseizoen zet tong meerdere keren eieren af, bij een temperatuur van 6 tot 12 °C.

De voortplanting kan enorm variëren. Gemiddeld legt een vrouwtje 100.000 tot 150.000 eitjes. Na ten minste 5 dagen komen de eieren uit en het larvestadium duur 35 dagen.

De eieren en larven zweven vrij in het water en drijven naar de kust en vooral de Waddenzee. De jonge visjes zakken pas bij een lengte van 12 tot 14 mm naar de bodem. Dan begint ook de transformatie van ‘gewone vis’ naar platvis, waarbij het linkeroog zich naar de rechterzijde verplaatst.

De eerste twee à drie jaar van hun leven blijven de jonge tongen hangen in de beschutte kustwateren. De Waddenzee is de belangrijkste opgroeiplek of kraamkamer. Daarna trekken de tongen naar dieper water.

De maximale lengte van tong is 70 cm; de gemiddelde lengte is 15 tot 45 cm. De maximale leeftijd is 26 jaar en het maximale gewicht rond de 3 kilo. In de Noordzee komen zulke oude tongen niet meer voor.

Tong leeft meestal solitair.

Volwassenen tong gedijt bij een temperatuur tussen de 8,0-24,0 ° C.