Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Warning: Array to string conversion in /data/www/geintegreerdevisserij.nl/www/wp-includes/class-wp-widget.php on line 686 Stichting Geintegreerde Visserij » Visserij
Hoe werkt het
Oester
Houting
Geep
Bot
Zeebaars
Schar
Harder
Sprot
Garnaal
Ansjovis
Spiering
Kabeljauw
Haring
Wijting
Dwergpijlinktvis
Tong
Paling

Visserij

De minimummaat voor haring is 20 cm.

Na diverse periodes met overbevissing is de haringvisserij nu goed gereguleerd. De EU en Noorwegen hebben een overeenkomst voor het beheer van de haringvisserij op de Noordzee.

Naast gerichte haringvisserij door verschillende soorten trawlers, wordt op de Noordzee met name jonge haring ook bijgevangen door andere industriële visserijen. De overleving na vangst is kort door de erg dunne schubben; dat maakt haring kwetsbaar.

Visgtuigen
Sinds de afsluiting van de Zuiderzee is langs de Nederlandse kust nauwelijks meer commerciële haringvisserij. Voor die tijd werd haring hier gevangen met drijfnetten, staande netten, kamers en haringfuikenlangs op de Zuiderzee en langs de Friese kust tussen Zürich en Zwarte Haan. De visserij was erg selectief door het seizoen en de enorm grote haringscholen. Drijfnetten zijn selectief door de maaswijdte die afgestemd is op het formaat van de vis die je wilt vangen. 
Voor de grote haringvisserij op de Noordzee is het drijfnet (de vleet) vervangen door het trawlnet. Omdat het net boven de bodem zweeft, is er weinig verstoring.
In de Schotse en Deense haringvisserij wordt de ringzegen veel gebruikt: een net dat rond een school wordt uitgezet en vervolgens door het stilliggende schip wordt dichtgetrokken.

Maatjesharing is jonge haring. Het zijn eerstejaars paaiers, 3 tot 4 jaar oud, die in juni en juli gevangen worden; voordat ze hom en kuit aanmaken. Dan is de vis op zijn best. Dit is een traditionele Nederlandse visserij (Hollandse Nieuwe), maar tegenwoordig zijn er meer Deens en Noorse kotters in actief.

Haring is van oudsher een veel beviste soort. De meeste Noordzeeharing is bestemd voor consumptie, een klein deel voor de vismeel en visolie industrie.

De haringworm komt voor in zeevissen zoals haring, makreel, ansjovis, zalm en kabeljauw. Om besmetting te voorkomen, moeten deze vissen eerst 24 uur in de diepvries bewaard worden voor je ze veilig kunt eten.

Haring is in zeer veel variaties te vangen en te bereiden. De bereidingen variëren van zouten (maatjesharing), roken (spekbokking),  bakken en marineren (panharing) tot zouten en marineren (rolmops). Elk land rond de Noordzee heeft wel zijn traditionele recepten voor haring.
Whitebait is de verzamelnaam voor ondermaatse vis als haring, sprot, ansjovis en makreel. De vis zwemt in gemengde scholen dicht bij de kust en in estuaria en kan met fijnmazige netten gevangen worden. De visjes worden kort gefrituurd of gegrilld. Je kunt ze in zijn geheel eten; met kop, staart en ingewanden. In veel landen een lekkernij.